RSS

Friday, October 24, 2008

Khas Untuk Kawanku.....

Kawan di akhir zaman....Kawan di akhir zaman ini,
Kawan di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui.Yang benar-benar sibuk Dengan urusan baiki diri nya.
Yang ada kini hanya Sibuk dengan urusan mengumpul dunia.Walau di ketahui dunia ini hanya menipu daya.

Kawan di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemuiYang bergelumang dengan majlis ilmu manfaat, Yang sanggup bersusah dan penat dalam mengejar dan memahami ilmu manfaat.
Yang ada kini hanyalah berbangga dengan ijazah yang menjela.Tapi ilmu fardhu Ainnya kosong belaka.

Kawan di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui.Ahli professional yang bertaqwa
Yang benar-benar meletakkan Islam di jiwa.Mengunakan professionnya sebagai matlamat ke akhirat sana.Yang ada hanya ahli professional yang lalai dan leka.Yang hidupnya lebih berat dari beratIbadah dan amal terasa amat berat.

Kawan di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui yang bersilaturrahim kerana tiada kepentingan. Yang berhubung hanya niat bertanya khabar.Yang ada hanyaYang berkroni untuk mendapat projek yang sedia ada. Bersahabat untuk mendapat laba.

Kawan di akhir zaman ini
Yang suka berbincang mengenai dosa-dosa sendiri.Yang menghidupkan ilmu yang ada.Yang mensyiarkan Islam pada diri mereka.
Yang ada hanyalah yang suka berbincang dosa-dosa orang lain.Yang menghidupkan sunnah barat.Yang melupakan kehidupan akhirat.

Kawan di akhir zaman ini
Susah untuk kita temuiYang menjadikan masjid tempat pertemuan.Yang menjadikan program usrah tempat berkenalan. Yang ada hanya yang menjadikan komplek tempat membuang umur.Yang menjadikan disko dan pesta sebagai tempat berhibur.Kawan di akhir zaman iniSusah untuk kita temui.Yang menjadikan sunnah sebagai hiburan.Menjadikan nasyid nyanyian harian.Menjadikan selawat ucapan kelaziman.Yang ada hanya artis di jadikan bahan pujaan. Nyanyian melalaikan di jadikan hiburan.Dianggap moden dan berketrampilan.

Kawan di akhir zaman ini
Susah untuk kita temuiYang senantisa merasai mati itu sangat hampir. Yang senantiasa merasai jelingan Izrail.Menangis cemas mengenangkan saat kematian. Merintih sayu mengenangkan persediaan.Yang ada hanyaYang panjang angan-angan.Mengumpul dunia kerja seharian.Seolah kematian itu sangat jauh.Seperti alam barzakh itu tidak di tempuh....

Sabda rasul;"Bersahabatlah dengan orang yang baik akhlaknya kerana kamu akan dikenali melaluinya.."

0 comments:

"seindahiasan". Powered by Blogger.