RSS

Tuesday, March 9, 2010

bila hati sudah terpaut


erm..memandangkan bidang pekerjaan pada zaman ini agak sukar dicari byk rakan2 di luar sana bergiat dalam bidang perguruan..kalu dikutkan mmg seronok sekali apabila dipnggil untuk menjadi seorang guru.melayan pelbagai ragam murid di sekolah. kalu diikutkan pada mulanya bidang perguruan adalah 2nd choice kerana menjadi seorang pegawai adalah lebih baik..itupun dr segi gajinyer..tp org kate bile kite telah masuk ke alam yg baru, pemikiran dan pandangan kita akan berbeza..Bila hati sudah terpaut sudah pastinyer akan selamanya kekal..InsyaAllah..

Rakan2 ku sekuliah dulu kebnykknnyer semua akan bergelar seorang GURU..Mawardi sudah lama dinobatkan sebagai guru MARA di Langkawi..Rafeah,Razlina dan Bakri bakal dinaikkn pngkat sbg seorg guru untuk beberapa bulan lagi..Lagi seorang Rosli akan bergelar LECTURE mungkin dalam 1 tahun lagi..5org rakan ku semuanyer akan menjadi pendidik kepada mereka yang inginkn kejayaan di alam persekolah atau di alam pengajian tinggi..Aku mmg tumpng seronok untuk mereka..Orang kate rezeki masing2. Rezeki manusia itu sudah tertulis sejak azali..Yang penting kita sebagai hambaNya hendaklah berusaha kearah itu. Kalau sudah tertulis suatu hari nnt kite akan berjaya tetapi manusia itu sendiri itu tidak inginknnya, pasti Allah akan menarik semula pemberianNya..Harap kita bukan dikalangan mereka yang sesat..sebagai seorang sahabat semua inginkn sahabatnya berjaya di dunia dan akhirat. begitu juga dgn aku. kalau boleh aku ingin sgt kongsi kegembiraan tersebut bersama-sama seperti dahulu. kalau dikenang kembali mmg seronok..

Entahla tiba2 hati ini sedih sgt.mengenang memori bersama teman2 sekuliah.semuanye sekarng menempa kejayaan masing2. Aku??aku masih lagi terkapai2 dalam mencari pekerjaan.dari satu borang ke satu borang aku menulis.dari satu peti pos ke peti pos yg laen aku menghntr surat. tetapi kebanyakknyer masih lagi dalam keraguan..tiada jawapan.aku bukan mengeluh..tetapi kadang2 hati dan perasaan tidak tahu nk diluahkn kepada siapa..cuma disni shj ruangan aku melepaskn segala pahit manis aku..aku percaya dgn takdir Allah..setiap yg bernyawa Allah telah tetntukan rezekinye.cepat atau lambat sahaja.Aku yakin dengan usaha dan tawakal kepada Allah, InsyaAllah aku juga berjaya sebagaimana rakan2 di sana..Nantikan kehadiranku untuk menempa nama disamping teman2...Teman2 doakn aku berjaya dunia dan akhirat..

0 comments:

"seindahiasan". Powered by Blogger.